Oppdatert torsdag 5.9. 2024
Oppdatert torsdag 5.9. 2024
Tørris skal kjøle laksen
Om en stund skal deler av det enorme isforbruket til Lerøy Austevoll
erstattes med tørris, altså CO2 kjølt ned til minus 78 grader!
Å bruke slik tørris til såkalt superkjøling av laksen ned til temperaturer på mellom minus 0,5 til minus 1,5 grader, har en rekke fordeler. Hurtigere nedkjøling og lavere temperatur gir lengre holdbarhet - og bedre kvalitet på den ferdige vare. Dette er noe delvis nytt innenfor laksenæringen. Tørrisen erstatter helt eller delvis vannisen i laksekassene - og søl fra smeltet is reduseres - ettersom tørrisen (CO2) fordamper i luften når den tiner. Innen den tid har imidlertid fisken fått en temperatur under null grader!
Dessuten reduseres vekten på kassene når vannisen reduseres eller fjernes helt. Dette siste påvirker selvsagt transportkostnader, ettersom en trailer dermed kan frakte mere fisk per tur..
Arbeidet med montering av selve kjøleagregatene er allerede startet på taket av selve fabrikken på Storebø..
Administerende direktør ved fabrikken, Ivar Helge Melingen opplyser til Austevollnytt i en kommentar, at dem planlegger å bruke tørris sammen med våtis om en stund.
Her kan du lese mer om superkjøling av laks:
På gang: Her monteres det vistnok kjøleagregater som vil utgjøre en del av satsingen på å bruke tørris til å kjøle ned deler av lakseberget som årlig går gjennom Lerøy Austevoll sitt anlegg.
Tørrisen nærmer seg..
Oppdatert onsdag 13.11. 2024
Her følger en liten oppdatering på artikkelen om at deler av laksen ut fra laksepakkeriet på Storebø snart skal kjøles med tørris.
Bildet viser den hvite hovedtanken der nedkjølt flytende CO2 blir mellomlagret når den vil ankomme dit med en tankbil.
Derfra skal den så pumpes inn i kjøleagregatene - som vi ser ventilasjonsanlegget for på taket av ‹‹fiskeindustrien››. Dette sammen med selve aggregatene skal så kjøle den flytende massen ned til rundt minus 78 grader. Og vips så fremstår dette som tørris - med mange fordeler: Kjøler laksen hurtigere, smelter ved at ismassen fordamper = ingen vannsøl, og krever mindre ismasse = plass til mere laks i kassene.
Etter hva Austevollnytt erfarer, skal tørris særskilt brukes på laksefileter. Altså vil ordinær smelteis, produsert av vann, fortsatt være et viktig kjøle-element..