Oppdatert mandag 12.2. 2024

Til forsiden austevollnytt.noAustfront.htmlAustfront.htmlshapeimage_1_link_0

Kjendisinvestorer

bak krabbefiasko

-Går mot tap på 50 millioner

Mowi-topp Ole Erik Lerøy og elektronikkguruen Jacob Hatteland har satset mange millioner av kroner på det de trodde skulle bli et eventytlig snøkrabbefiske!


Men også finansfamilien Eide Knudsen fra Bergen har investert store summer på et krabbeklonyke, som så langt ikke har slått til etter forventningene..


Haraldson i klisteret

For austevollrederiet Haraldson AS er fasitt etter to års drift med flere kapitalinsprøytninger, at begge rederiets skip er lagt ut for salg i et håp om å redde det som reddes kan av investeringene, som har beløpt seg til langt over 100 millioner kroner.

Firmaet ble etablert i 2018 med formål å eie og drive fiskefartøy.

Rederiet kjøpte i 2022 en 34 år

Til salgs: ‹‹HARALDSON›› i Tråvik med ‹‹MANIITSOQ›› på utsiden. Begge er kjørt nordover, men er per i dag fortsatt registrert på  Haraldson AS.

Tok aksjer

og ga lån

Den styrtrike bergensfamilien Eide Knudsen, har via sitt holdingselskap West Coast Invest AS, finansiert kjøpet av den digre krabbebåten ‹‹VESTLAND ARCTIC››. Selskapet har sikret sitt lån med en skipspanteobligasjon på 145 millioner kroner.

Dette skipet, som forøvrig nå er, nettopp på fiske etter snøkrabbe, er eiet av Vestland Seafood AS, der Harald Taranger eier 26 % gjennom Taranger Invest. West Coast Invest AS eier 49 % og Vestglans AS 25 %.

Siste tilgjengelige regnskap viser at selskapet oppnådde et underskudd på 36 millioner i 2022 - da skipet nettopp var overtatt.

Krabbeprisen har falt betraktelig det siste året. Derfor er det uvisst hvordan resultatet av fisket i fjor, og i år vil slå ut i selskapets regnskaper.

kapitalen med 24 millioner kroner. Dog, ifølge regnskapene til rederiet, ser det ut til at eierne har skutt inn ansvarlig kapital på tilsammen 45 millioner - slik at selskapet  ikke drev på kreditors regning.


Finansfolk på eiersiden

I ettertid har aksjekapitalen ytterligere blitt økt ved flere anledninger, senest i november i fjor.

Haraldson-eiere per 31.12.2022:

-Ole Erik Lerøy m/familie/Profond AS 25,6 %

-Jacob/Hatteland Holding 26,6 % 

-Harald Taranger/Taranger Invest 24,4 %

-Alfred Økland/Vestglans 24.4 %

(Både Vestglans AS og Taranger Invest AS har begge sølt vekk hver sine rundt 23 millioner i tap over få år per 31.12.22.)

Om Haraldson-eierne noengang får tilbake aksjekapitalen, eller må skyte inn flere midler gjenstår å se..

Dog er det utvilsomt ikke lett å oppnå gode priser for krabbebåter - utstyrt for fiske i et marked akkurat nå - med særs lave priser..

gammel, og 58 meter lang fiskebåt som ble døpt ‹‹HARALDSON››. Antatt pris kr. 40 millioner. (Pant 55 millioner) Det ble gjort store påkostninger i skipet som i en periode ble nyttet til teinefiske etter snøkrabbe.

Samme år ble den over 60 år gamle, og 40 meter lange tidligere selfangeren ‹‹MANITSOQ›› også innkjøpt.


Tap på tap

Etter hva Austevollnytt erfarer ble fjoråret nok et tapsår for rederiet.

Nå er altså begge skipene lagt ut
for salg via flere skipsmeglerfirma.

‹‹HARALDSON›› er annonsert som kombinert snurper/tråler og teinebåt, og ‹‹MANIITSOQ›› som føringsbåt. Begge uten noen form for kvoter.

Første driftsår, 2019 endte med 11,2 millioner i minus. Etter innskudd av nye 25 millioner i egenkapital i 2022, og innkjøp av nevnte båter, ble resultatet et underskudd på nesten 27 millioner det året. 

Dermed var Haraldson AS per 31.12.2022 i minus på egen-