Oppdatert lørdag 1.6.2024

54 år gammel krabbebåt til kai..

I går lørdag klokken ti på kvlden var ‹‹NORTHEASTERN›› fortøyd på Bjånesøy langs kaien til eier Br. Birkeland AS.

Dermed var skipet kommet tilbake fra snøkrabbefiske i Barentshavet for i år, etter å ha tatt ombord 518 tonn. Båten med total lengde på 57 meter ble bygget hos Smedvik Mek Verksted i Tjørvåg så langt tilbake som i 1970, og har innehatt navn som ‹‹KVITBJØRN›› og ‹‹ARTIC STAR››. I 2014 ble den innkjøpt fra eiere på Grønland til Austevoll via skipseierfirmaet Opilio AS. Dette Birkelandselskapet fikk da skjøte på ‹‹NORTHEASTERN›› for 25 millioner kroner.

Opilio AS oppnådde inntekter på 106 millioner kroner i 2022 - som per i dag er siste tilgjegelige regnskapsår. Resultatet ble et underskudd på 51 millioner kroner. Året før var inntektene omtrent like, men selskapet fikk et overskudd før skatt på 6 millioner. Ha i mente at disse regnskapstall inkluderer også driften av krabbebåten ‹‹VIMA››, slik at det er umulig for utenforstående å mene om nevnte tap kan henføres til begge, eller et av skipene alene. Noe fremgår imidlertid - og det er at etter innkjøp av ‹‹VIMA›› i 2021, nesten dobles omsetningen - samt at forholdsmessig skyhøye avskrivinger materialiserer seg i regnskapet: Den ‹‹kostnaden›› øker fra 5 til 18 millioner. Den bokførte egenkapital doblet seg i samme periode fra 25 til 49 millioner ved økning av såkalt annen innskutt egenkapital.

Til forsiden Austevollnytt.noAustfront.htmlAustfront.htmlshapeimage_2_link_0

Her ser vi ‹‹NORTHEASTERN›› lørdag kveld før den tørner helt om og legger seg til kai på Bjånesøy

Endelig fortøyd ved kaien til Br. Birkeland Fiskebåtrederi på Bjånesøy

En snøkrabbe-kommune..

I Hordaland er Austevollbåter dominerende på snøkrabbefiske

med følgende fangstvolum for 2024 - oppgitt i tonn:

•VIMA 840

•VESTLAND ARCTIC 620

•NORTHEASTERN 518

•HARALDSON 144

•ENTERPRISE 75

Sum 2.197 tonn


NB!

Bare to andre skip fra Hordaland var i år på snøkrabbefiske. Det gjaldt PROWESS og MUNIN med henholdsvis 990 og 812 tonn fangst. Begge båtene er eiet av Øklandfamilien med adresse på Hjellestad.